Erwin van der BeekDe dojo staat onder leiding van Erwin van der Beek, een door de Japanse Shimizu Sensei erkende leraar.
Erwin over Aikido en zijn lessen:

Ai-Ki-Do
Vaak wordt me gevraagd “wat is Aikido en waarom doe je het, kan je iets winnen of zijn er ook wedstrijden?”
Ook wordt de vraag wel eens gesteld of het voor mij een levenswijze of overtuiging is.
“Do van AiKiDo is een weg, die je bewandelt met lichaam en geest. De kundigheid van de weg is in het proces. Het volstaat niet alleen maar te beoefenen om het beoefenen.
Het kan je vrij maken van de beperkende ´ik´, egocentrisme, angsten, twijfels en zorgen die het dagelijkse leven beperken.
De weg (Do) plaatst ons in het gebied van zelfontplooiing, zelfontwikkeling en zelfperfectie.”

Een dogmatisch antwoord als bovenstaande is slechts één van mijn belevingen, tijdens het ´proces´. Het proces of het aantal jaren dat je Aikido beoefent is continue in beweging. Vandaar dat een eenduidig antwoord of reden uitblijft. Het beoefenen geeft mij voldoening, net als een bijdrage leveren aan een groter geheel dan jezelf en het proberen vrij te worden van egocentrisme.
Tendoryu Aikido is de stijl van mijn Sensei, Shimizu Kenji. Bij toeval ben ik in een dojo begonnen die deze stijl beoefende. Wat mij aansprak in de dojo was de saamhorigheid en de prachtige bewegingen van de leraren. Deze leraren hebben het mogelijk gemaakt om in contact te komen met Shimizu Sensei. Vastberaden om deze Sensei te volgen heeft dit tot een splitsing geleid en was ik genoodzaakt om te verzelfstandigen.

Shimizu Sensei is een leraar van de oude stempel, een Budoka. Hij is nog één van de laatst levende leerlingen van de grondlegger van Aikido. Het is niet altijd eenvoudig om zo´n levende Sensei te volgen. Zijn lessen op de mat en ernaast kunnen erg strikt zijn, of zelfs in eerste instantie onrechtvaardig lijken. Vertrouwen en loyaliteit zijn basis waarden die verdere persoonlijke groei mogelijk maken (het vrijmaken van twijfels en angsten).

De lessen binnen onze dojo zijn gebaseerd op het “leerling zijn” van Shimizu Sensei.
Een dualistische rol van leerling naar leraar en visa versa.
Hoewel je alleen Sensei kan zijn wanneer je leerlingen hebt, ben ik voorstander van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik probeer de lessen van Shimizu Sensei op eigen wijze onverkort over te brengen.
Maar wat voorop staat is dat ik na jaren van beoefenen nog steeds met evenveel plezier op de mat sta en elke keer weer nieuwe ervaringen op doe.

Terug naar startpagina